Реклама

Животните в Европа са разреждали горите ѝ много преди Homo sapiens

Международен екип от учени анализира поленови останки от последния междуледников период и стига до заключението, че противно на общоприетото схващане половината от Европа е била покрита с пасища, а не с гори. Изследователите предполагат, че дърветата са били възпрепятствани да растат от мегафауната, а не от нашите предци, които по това време все още не са били заселили Стария свят.

Съществува мнение, че естественото състояние на Европа преди появата на съвременните хора е било доминирано от гори, които никой не е изсичал или изгарял. Разбира се, това не се отнася за ледниковите периоди, защото дърветата се нуждаят от много CO2 във въздуха и валежи, а по време на появата на ледниците има остър недостиг и на двете. Но за топлите междуледникови периоди това се смяташе за напълно вярно.

Съществува предположение, че преди 116-129 хил. години, по време на последния (Микулински) междуледников период, в цяла Европа са виреели гъсти гори. Тази хипотеза се потвърждава от широко разпространените находки на дървесен прашец в този регион (напротив, той почти отсъства по време на ледниковите периоди). Известно е обаче, че дърветата произвеждат много повече цветен прашец, отколкото нискорастящите растения.

Смята се, че съвременните хора са дошли в Европа и са унищожили огромни площи от тези девствени гори. Учени от университетите в Тулуза (Франция), Плимут (Великобритания) и други научни организации поставят под съмнение това мнение. Тяхното изследване е публикувано в списание Science Advances.

Може да харесате още

Реклама