Реклама

Простатит: причини за възникване и методи за лечение

Простатитът е запалително заболяване на простатната жлеза, която се намира при мъжете под мяхъкая част на мочевия мехур. Това е доста често заболяване, засягащо голям процент от мъжката популация във възрастова група над 40 години. Болестта може да има различно начало и симптоми, включително болки в областта на малкия таз, нарушени функции на урогениталната система и сексуална дисфункция. В тази статия ще разгледаме причините за възникване на простатита и изследваните методи за лечение на това заболяване.

Основните причини за възникване на простатита са бактериални и не-бактериални инфекции. Бактериалната инфекция е свързана с патогенни микроорганизми, които попадат в простатата чрез уретрата. Те могат да бъдат предизвикани от различни видове бактерии, като Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis и други. В случай на инфекция, симптомите са обикновено по-изразени и при преглед се откриват наличие на бактерии в простатната жлеза.

Не-бактериалната причина за възникване на простатита е по-сложна и понякога трудна за определяне. Тя може да е свързана с хранителни съставки от урина, които проникват в простатната жлеза или с възпалително състояние на малкия таз. Отдалечени причини могат включват хранителна нетолерантност, стрес, седящ начин на живот и други фактори, които нарушават имунната система и докарват до възпаление на простатата.

За диагностициране на простатит обикновено се използва физически преглед, при който лекарят проверява размера и текстурата на простатата. Изследването на секрета от простатата и урина помага за изясняване на вида на инфекцията. Допълнителни изследвания, като например ултразвуково изследване на простатата, може да бъдат необходими за по-подробна оценка на състоянието на простатата.

Може да харесате още

Реклама